Het gaat erom spannen deze week: kiezen de Schotten voor onafhankelijkheid of blijft Schotland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk? Financiële markten zijn er niet gerust op. Intussen zet de pro-Britse campagne ook de voormalige stervoetballer David Beckham in om de Schotten te paaien.
Op financiële markten wordt deze week met spanning uitgekeken naar het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland, dat voor donderdag 18 september staat gepland.
Een overwinning van het ja-kamp zal veel vragen opwerpen over de financiële toekomst van Schotland, dat dan waarschijnlijk afscheid moet nemen van het Britse pond. De afgelopen weken waarschuwden veel bedrijven dat zij uit Schotland verhuizen als de Schotten kiezen voor onafhankelijkheid.
Voorlopig lijkt het erop dat het nee-kamp toch een nipte overwinning kan boeken. Een meerderheid van 54 procent van de Schotten wil onderdeel blijven van het Verenigd Koninkrijk, zo bleek uit een nieuwe opiniepeiling van onderzoeksbureau Survation die zaterdag is gepubliceerd.
Referendum Schotland
In een donderdag gepubliceerde enquête van bureau YouGov sprak zich 52 procent van de ondervraagden uit voor behoud van de band met Londen. Hetzelfde onderzoeksbureau had in zijn vorige peiling nog een meerderheid van 51 procent voor onafhankelijkheid voorspeld. Daardoor brak paniek uit in politieke en zakelijke kringen in Londen.
Intussen heeft het nee-kamp ook stervoetballer David Beckham in stelling gebracht om de Schotten over te halen deel van het VK te blijven. In een zondag gepubliceerde open brief doet Beckham een emotionele oproep: "Wat ons bindt is veel groter dan wat ons verdeelt. Laten we bij elkaar blijven", aldus Beckham.
Op hun beurt protesteerden duizenden Schotse nationalisten zondag bij het Schotse kantoor van staatsomroep de BBC in Glasgow. Volgens de demonstranten verspreidt de omroep leugens en 'propaganda' tegen Schotse onafhankelijkheid. Dat schreef de Britse krant The Independent.
De BBC heeft zich volgens de demonstranten al bij het neekamp gevoegd. Bij het protest waren spandoeken te zien met de tekst 'British Brainwashing Corporation' en 'licence to lie'.
Directe aanleiding van het protest was de verslaggeving over een bijeenkomst van ja-stemmers in Glasgow zaterdag. De BBC zou het aantal deelnemers daaraan hebben onderschat. Ook zijn er geruchten dat politiek analist Nick Robinson van de BBC bewust leugens verspreidde over de gevaren voor de financiële markt van een onafhankelijk Schotland.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Britse Pond onder druk door onzekerheid over uitslag referendum Schotland
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl